
Joulukuu 2021
23.12.2021
Tänä vuonna annamme lahjaksi elämää Itämerelle. Lahjoituksellamme tuemme Baltic Sea Action Groupin työtä. Toivotamme asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!
Joulukuu 2020: Nimiuudistuksia tuotevalikoimassamme
31.12.2020
Tuotevalikoimassamme on toteutettu kaksi nimi- ja pakkausuudistusta. Uudistuksen myötä kasvunedistäjä Greenstim on nyt LALSTIM OSMO ja hyötymikrobivalmiste Rhizocell on nyt
LALRISE VITA.
LALSTIM OSMO sisältää kasviperäistä glysiinibetaiinia, joka tehokkaana osmolyyttinä eli solujen vesitasapainon säätelijänä parantaa kasvien kasvua ja sadontuottokykyä stressitilanteissa.
Uudet LALSTIM OSMO -esitteet löydät täältä.
LALRISE VITA sisältää hyödyllistä Bacillus IT45 -juuristobakteeria ja hiivauutetta. Bacillus IT45 parantaa juuriston kasvua ja ravinteiden saatavuutta, hiivauute taas tehostaa hyötymikrobin toimintaa ja maan biologista aktiivisuutta.
Lokakuu 2020: Verdera osallistuu etä-Kaamosmarjapäiville
27.10.2020
Tänä vuonna osallistujat seuraavat 9.—10.11.2020 järjestettävien Kaamosmarjapäivien kurssiohjelmaa etäyhteyksin. Ohjelma lähetetään Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toimistolta ja aiheina ovat mm. kausityö, työsuhdeasiat ja viljelytekniikka.
Verdera esittelee marjanviljelyn biologisia ratkaisuja yrityspuheenvuorot-osiossa sekä tapahtumasta koostettavassa luentomonisteessa. Nähdään siis etä-Kaamosmarjapäivillä!
Ohjelma ja linkit tapahtumaan: https://www.hmlry.fi/tapahtumat/eta-kaamosmarjapaivat/
Lokakuu 2020: Uuden Tekniikan Päivä 5.0 etänä — Verdera mukana
8.10.2020
Kokonaan etäyhteyksin 29.10. klo 10.00—17.00 järjestettävä Uuden Tekniikan Päivä 5.0 esittelee tuttuun tapaan kasvihuonealan uusimpia tekniikoita ja innovaatioita. Verderalla on tapahtumassa virtuaalinen etäesittelypöytä, josta löydät lisätietoa kasvuvauhtia ja tautisuojaa antavista mikrobivalmisteistamme. Tervetuloa tutustumaan!
Lisätiedot, ohjelma ja ilmoittautuminen: https://www.lyyti.fi/reg/KPL_VSK_UTP5
Heinäkuu 2020: Verdera mukana e-Lepaassa
22.7.2020
Tänä vuonna Lepaan puutarha-, viher- ja kiinteistöalan ammattinäyttely järjestetään poikkeuksellisesti virtuaalisena e-Lepaana. E-Lepaa kestää elokuun alusta syyskuun alkuun, ja se tapahtuu seuraavissa kanavissa: Puutarha&kauppa-lehden numerot 13 ja 14, Facebook, Instagram, lepaa.fi ja YouTube.
Verdera on mukana näytteilleasettajana e-Lepaassa. Tervetuloa virtuaaliselle messuosastollemme (https://lepaa.fi/naytteilleasettaja/verdera-oy/) tutustumaan ammattiviljelyn biologiseen kasvinsuojeluun ja kasvunedistämiseen! Ota myös e-Lepaan muut somekanavat seurantaan, sillä tietoa biologisista ratkaisuistamme voit bongata myös niissä.
Lisätietoja e-Lepaasta: lepaa.fi
Heinäkuu 2019: Verdera mukana Lepaa 2019 -juhlanäyttelyssä
16.7.2019
Verdera on mukana puutarha-, viher- ja kiinteistöalan Lepaa 2019 -näyttelyssä. Näyttely järjestetään Lepaan kampusalueella Hattulassa 15.-17. elokuuta 2019. Luvassa on juhlanäyttely, sillä näyttelyn järjestäjä Kauppapuutarhaliitto ry täyttää 100 vuotta. Osastomme sijaitsee jälleen näyttelyalueen B-hallissa, paikalla B25. Tervetuloa kuulemaan biologisen kasvinsuojelun sekä kasvunedistämisen tehokkaista ratkaisuista ammattiviljelyn eri käyttökohteisiin!
Näyttelyjen yhteydessä Verdera Oy ja Biotus Oy järjestävät perjantaina 16.8.2019 seminaarin: "Säpinää salaatilla, yllätyksiä yrteillä". Ilmottaudu mukaan 15.8. mennessä sähköpostitse osoitteeseen: info@biotus.fi. Seminaariohjelman löydät tästä linkistä: Lepaa seminaari 16.8.2019 (pdf).
Lisätietoja näyttelystä ja ohjelmasta, sekä ennakkoliput tapahtumaan löydät osoitteesta www.lepaa.fi.
Nähdään Lepaalla!
Heinäkuu 2018: Verdera mukana Lepaa 2018 -näyttelyssä
18.7.2018
Verdera on mukana puutarha-, viher- ja kiinteistöalan Lepaa 2018 -näyttelyssä. Osastomme sijaitsee B-hallissa, paikalla B18. Tervetuloa kuulemaan biologisen kasvinsuojelun sekä kasvunedistämisen tehokkaista ratkaisuista ammattiviljelyn eri käyttökohteisiin!
Näyttely järjestetään Lepaalla Hattulassa 16.-18. elokuuta 2018. Näyttely on avoinna torstaina ja perjantaina klo 10-17 sekä lauantaina klo 10-16. Lisätietoa ja ennakkoliput tapahtumaan löydät osoitteesta www.lepaa.fi.
Elokuu 2017: Kiitos Lepaan messuvieraillemme!
21.8.2017
Verdera oli perinteisesti mukana puutarha-, viher- ja kiinteistöalan ammattinäyttelyssä Lepaalla Hattulassa. Haluamme kiittää kaikkia osastollamme vierailleita. Nähdään jälleen ensi vuoden näyttelyissä!
Kesäkuu 2017: Prestop-valmisteelle Minor Use-hyväksyntä uusille käyttökohteille avomaalla
2.6.2017
Biologisen kasvinsuojeluaine Prestopin (Gliocladium catenulatum J1446) käyttömahdollisuudet laajenevat avomaan viljelyyn. Tukesin myöntämä Minor Use -hyväksyntä kattaa Prestopin käytön mansikan ja vadelman juuristotautien torjuntaan mm. taimien upotuskäsittelynä, möhöjuuren torjunnan kaalikasveilla, sipulikasvien Fusarium-sienen ja harmaahomeen torjunnan avomaalla ja tunneleissa sekä mustapistemädän (Didymella) torjunnan avomaan kurkulla ja kurpitsoilla. Lisäksi uusi Minor Use- hyväksyntä kattaa Prestopin käytön harmaahomeen ja juuristotautien torjuntaan metsäpuiden taimilla.
Katso Prestop Minor Use käyttöohje
Tammikuu 2016: Verderan biologisten valmisteiden myyntiverkosto uudistuu
1.1.2016
Verdera Oy on aloittanut myynti- ja markkinointiyhteistyön Biotus Oy:n, Puutarhaliike Helle Oy:n ja Schetelig Oy:n kanssa. Yhteistyö koskee Verderan biologisten kasvinsuojeluaineiden ja kasvunedistäjien myyntiä ammattiviljelyyn Suomessa. Verderan tuotteita ovat mm. biologiset kasvinsuojeluaineet Mycostop®, Prestop® ja Prestop® Mix, hyötymikrobivalmisteet GlioMix® ja Rhizocell®, sekä Greenstim®.
Harmaahomeen täsmätorjuntaa nyt myös kimalaisten avulla
5.5.2014
Biologinen kasvinsuojeluaine Prestop® Mix torjuu mansikan ja vadelman harmaahomeen pölyttäjien avulla levitettynä. Tähän asti mehiläisten välityksellä levitetty valmiste on saanut käyttöluvan myös kimalaislevitykseen mansikalla ja vadelmalla niin avomaalla, kasvihuoneissa kuin tunneliviljelyksessä. Prestop Mix sisältää viljelymaasta eristettyä Gliocladium catenulatum- sientä, joka torjuu harmaahomeen ennalta ehkäisevästi. Harmaahome tartuttaa mansikkaa ja vadelmaa kukkien kautta, jonne biotorjuntajauhe kuljetetaan pölyttäjien avulla. Tuote soveltuu sekä integroituun että luonnonmukaiseen viljelyyn.
Vesistöystävällinen metsätalous on valinta
28.3.2012
Lue advertoriaali tästä (pdf)
Rotstopia voit huoletta käyttää vesistöjen äärellä.
5.3.2012
Jo 20 vuotta juurikäävän biologista torjuntaa
27.6.2011
Lue advertoriaali tästä (pdf).
Hiilijalanjälki tekee tuloaan metsänkasvatukseen, VTT selvitti Rotstopin hiilijalanjäljen
18.8.2010
Hiilijalanjäljen, eli tuotannon tuottamien kasvihuonekaasujen summaaminen on tavallista esimerkiksi paperiteollisuuden parissa. Nyt hiilijalanjälkiajattelu tekee tuloaan myös tuotantoketjun alkupäähän, metsän kasvatukseen ja korjuuseen.
Metsäntutkimuslaitoksen (Metla) ja VTT:n yhteisprojekti Metsäklusterin EffTech-tutkimusohjelmassa pyrkii selvittämään metsäteollisuuden koko arvoketjun hiilijalanjälkeä. Metlan erikoistutkija Jari Hynynen kertoo, kuinka projektin parissa laaditaan laskentamalleja metsänkasvatuksen tyypillisimmille työvaiheille.
– Esimerkiksi päätehakkuissa käydään ensin suunnittelemassa hakkuut paikan päällä. Tämän jälkeen metsätyökoneet tulevat, kaatavat puut ja kuljettavat ne metsätien varteen. Näille kaikille työvaiheille voidaan laskea omat hiilijalanjäljet polttoaineen ja muun energiakulutuksen mukaan, Hynynen kertoo.
Metlan ja VTT:n projektissa laskentamalleista pyritään luomaan läpinäkyviä, jotta niillä voidaan laskea vertailukelpoisia hiilijalanjälkiä erilaisille ja eri tavoin käsitellyille metsille.
Metsänhoidon hiilijalanjäljessä tulee huomioida lukuisa määrä eri työvaiheita. Esimerkiksi kantokäsittelyaine Rotstopille on myös laskettu oma hiilijalanjälki. Jari Hynynen kiittelee VTT:n laatimaa tutkimusta asiantuntevaksi. Samalla hän arvelee hiilijalanjäljen tulevan yhä tärkeämmäksi valtiksi metsäteollisuuden tuotteiden markkinoinnissa meillä ja maailmalla.
– Rotstopin kohdalla hyvää on myös vertailu vaihtoehtona olevaan ureaan, Hynynen toteaa.
Hiilijalanjälkiprojekti jatkuu ainakin vuoteen 2013. Projektin tuloksia ja raportteja julkaistaan alan lehdissä, seminaareissa sekä EffTechin sivuilla sitä mukaa, kun niitä syntyy.
– Tavoitteena on saada tutkimus ja sitä hyödyntävä teollisuus keskustelemaan, Hynynen toteaa.
Rotstopin hiilijalanjälki minimaalinen ureaan verrattuna
Rotstop-kantokäsittelyaineen ilmastovaikutus on reilut 900 kertaa pienempi kuin ureapohjaisten kantokäsittelyaineiden. Urean suuri hiilikuorma syntyy sen valmistuksesta, kuljetuksesta ja käytöstä, sillä urea hajoaa kannolla hiilidioksidiksi ja ammoniakiksi. Urean valmistukseen käytetään maakaasua, joka fossiilisena polttoaineena tuottaa kasvihuonekaasuja. Lisäksi urealiuos toimitetaan asiakkaalle valmiina liuoksena, mikä tarkoittaa paljon suurempia polttoainekuluja – eli lisää hiilidioksidipäästöjä.
Rotstop sen sijaan on puhdas luonnontuote, joka on valmistettu Suomessa. Rotstop-tiiviste voidaan toimittaa asiakkaalle postipaketissa, mikä tekee sen kuljetuksesta ympäristöystävällistä. Käytössä Rotstop toimii kuten luonnon omat lahottajasienet, joten sen hiilidioksidivaikutus myös metsässä on minimaalinen.
Metsänomistaja voi osaltaan vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä vaatimalla kantokäsittelyä luonnonmukaisin ja ilmastoystävällisin menetelmin.
Lisätietoja:
Rotstop-kantokäsittelyaine, Verdera Oy
Marina Niemi
Puhelin: 010 2173724
Matkapuhelin: 050 305 7529
Metsänomistaja! Haluatko vaikuttaa hiilijalanjälkeesi ja ympäristösi säilymiseen?
5.5.2010
Kun hakkautat metsääsi juurikäävän riskialueilla:
- sovi puukaupan yhteydessä metsäsi ekologisesta kantokäsittelystä
- vaadi luonnon omaa torjuntaa jäljittelevä Rotstop-kantokäsittely
Kantokäsittelyaineet
Rotstop | PS-kantosuoja ja Urea-kanto |
|
|
Energiapuun korjuusta juurikääpäriski
18.5.2010
Kantokäsittelyä suositellaan myös pienten puiden kaadossa
Hallituksen tavoitteet lisätä energiapuun käyttöä huomattavasti saattavat pahentaa juurikääpäongelmaa Suomessa, mikäli kantokäsittelyyn ei kiinnitetä riittävästi huomiota. Metsäntutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Tuula Piri kertoo tuoreista tutkimustuloksista, joiden mukaan kuusia ja mäntyjä lahottava juurikääpäsieni voi tarttua myös ranteenpaksuisten kantojen kautta. Ruotsissa tehdyt tutkimukset vahvistavat, että myös nuorilla puilla on juuriyhteyksiä, joista juurikääpä voi levitä viereisiin puihin.
– Koneellisesti tehdyissä energiahakkuissa hakataan myös paksumpaa puuta. Juurikäävän riski kasvaa aina, mitä suurempi käsittelemätön kanto metsään jää, Piri kertoo. Ruotsissa ongelmaan on jo herätty. Markkinoilta löytyy jo energiapuun korjuuseen tarkoitettu leikkuulaite, joka levittää leikatessaan kantokäsittelyainetta myös ohuempaan risukkoon.
Energiahakkuissa ei suojata
Hallituksen ääneenlausuttu tavoite on lisätä metsästä saatavan puuenergian käyttöä jopa 15 miljoonaa kiintokuutiometriä. Tällä hetkellä energiahakkuissa ei käytetä juuri lainkaan juurikääpää torjuvia kantokäsittelyaineita. Ongelman tiedostamattomuus saattaa olla yksi syy. Toinen on se, että valtion kantokäsittelyyn osoittama Kemera-tuki ei ulotu energiapuun korjuuseen, eivätkä metsänomistajat halua maksaa käsittelyä omasta taskustaan.
– Tästä on jätetty ehdotus, jonka mukaan Kemera-tukea saisi myös energiapuun korjuuseen, Piri kertoo. Piri kollegoineen aikoo tulevana kesänä tutkia myös Suomen energiapuuhakkuita juurikääpä mielessään.
– Parhaillaan etsin kohteita, joissa on korjattu energiapuuta viime kesänä. Näistä otamme näytekiekot juurikäävän varalta. Piri muistuttaa, että lahojen leikkojen ja muun hakkuutähteen korjuu metsästä ei suojaa metsikköä juurikäävän itiötartunnalta.
– Sieni-itiöt kulkevat ilman mukana erittäin pitkiä matkoja. Kantokäsittely on ainoa toimiva tapa torjua juurikääpää.
Lisätietoja:
MMT, vanhempi tutkija Tuula Piri
Metsäntutkimuslaitos
Puhelin: 010 211 2453
Matkapuhelin: 050 391 2453
Rotstop-kantokäsittelyaine, Verdera Oy
Marina Niemi
Puhelin: 010 217372
Matkapuhelin: 050 305 7529
Keitele Timber suosittelee
14.4.2010
Keitele Forest suojaa metsät Rotstopilla.
Ympäristösyyt ja käytännöllisyys valinnan takana
Ylä-Savossa toimiva Keitele Group hankkii, jatkojalostaa ja toimittaa suomalaista puutavaraa maailman eri kolkkiin – esimerkiksi liimapuuta Japaniin ja sormijatkoksia eri puolille maailmaa. Raaka-aineelle asetetaan tiukkoja vaatimuksia ja siksi konsernin puunhankinnasta vastaava Keitele Forest on nähnyt erityisen tärkeäksi taistelun juurikääpää vastaan.
– Hankinta-alueemme ulottuu Savosta Keski-Suomeen ja hiukan Pohjanmaan puolellekin. Näillä juurikäävän levinneisyyden raja-alueilla kantokäsittely on erityisen tärkeää, Keitele Forestin hankintapäällikkö Kauko Mustonen kertoo. Keitele Forestin kaikki metsäkoneurakoitsijat ovat jo vuosia käyttäneet kantokäsittelyaineena Verderan Rotstop-liuosta. Tästä on myös kerrottu metsänomistajille Keiteleen tiedotustilaisuuksissa. Kaikki ovat suhtautuneet asiaan erittäin positiivisesti, Mustonen toteaa.
Helppoa ympäristönsuojelua
Keitele Forestin arvoihin kuuluu ympäristön kunnioittaminen ja kestävä kehitys. Urakoitsijoita kannustetaan ympäristöystävällisyyteen, energia hankitaan uusiutuvilla luonnonvaroilla ja jätteiden synty on pyritty minimoimaan. Luontevasti näihin ympäristöarvoihin sopii käyttää ekologista Rotstopia. Rotstopin käyttö ei estä marjanpoimintaa alueella ja sitä voi käyttää myös vesistöjen läheisyydessä. Vesistöjen suojelu on viime aikoina noussut metsänkorjuussa erittäin tärkeäksi asiaksi, Mustonen tietää.
Ympäristöystävällisyyden rinnalla kulkee käytön helppous. Mustosen mukaan suurten urealiuosmäärien kuljetuksessa laajalla hankinta-alueella ei ole mitään järkeä. Rotstopin pienet liuospurkit voidaan helposti toimittaa jokaiselle koneurakoitsijalle, joka sitten itse lisää tarvittavan veden lähimmästä vesipisteestään.
Rotstopin käyttö on aina satsaus tulevaan. Pitämällä juurikäävän poissa Savon havumetsistä, Keitele Forest on osaltaan varmistamassa, että suomalainen puutavara kelpaa raaka-aineeksi meillä ja muualla jatkossakin.
Rotstopin hiilijalanjälki on minimaalinen ureaan verrattuna
12.4.2010
Rotstop-kantokäsittelyaineen ilmastovaikutus on reilut 900 kertaa pienempi kuin ureapohjaisten kantokäsittelyaineiden. Urean suuri hiilikuorma syntyy sen valmistuksesta, kuljetuksesta ja käytöstä, sillä urea hajoaa kannolla hiilidioksidiksi ja ammoniakiksi. Urean valmistukseen käytetään maakaasua, joka fossiilisena polttoaineena tuottaa kasvihuonekaasuja. Lisäksi urealiuos toimitetaan asiakkaalle valmiina liuoksena, mikä tarkoittaa suurempia polttoainekuluja - eli lisää hiilidioksidipäästöjä.
Rotstop sen sijaan on puhdas luonnontuote, joka on valmistettu Suomessa. Rotstop-tiiviste toimitetaan asiakkaalle postipaketissa, mikä on ympäristöystävällistä. Käytössä Rotstop toimii kuten luonnon omat lahjottajasienet, joten sen hiilidioksidivaikutus myös metsässä on mimimaalinen.
Metsänomistaja voi osaltaan vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä vaatimalla kantokäsittelyä luonnonmukaisin ja ilmastoystävällisin menetelmin.