Pythium-sienet kasvitautien aiheuttajina

Pythium-sukuun kuuluvat sienet aiheuttavat taimipoltetta ja juuristotauteja lukuisilla eri kasvilajeilla. Sieni infektoi kasveja juurten kautta ja se säilyy maassa pitkään kestoitiöinä. Erityisen helposti tauti leviää vesi- ja altakasteluviljelyssä parveiluitiöiden avulla. Kasvit saavat herkimmin Pythium-tartunnan taimiasteella tai myöhemmin kasvukaudella stressitilanteessa esimerkiksi suuren satorasituksen aikana tai liikakastelun yhteydessä. Esimerkiksi kurkulla Pythium-oireet ilmenevät juurten ruskettumisena ja heikentymisenä, mistä seuraa nestejännityksen heikkeneminen ja kasvin nuutuminen. Taimipoltetta aiheuttavat Pythium-sienet alentavat taimettumista tuhoamalla taimia itämisvaiheessa. Taimen tyvi muuttuu tummaksi ja vetiseksi ja kuivuu kokoon, jolloin taimi voi katketa ja kuihtua.

Pythium-sienen aiheuttamaa taimipoltetta kurkulla. Vasemmalla terve, keskellä Pythium-taimipolte, oikealla Pythium-taimipolte + Clonostachys rosea J1446 -käsittely.

pythium1.jpg

Pythium–sienen aiheuttaman juuristotaudin oireita kasvihuonekurkulla. Kasvi nuutuu helposti erityisesti aurinkoisella säällä.

pythium2.jpgVerdera, Copyright 2022